5 pași în care alegi jaluzelele potrivite pentru casa ta

Alegerea jaluzelelor potrivite pentru locuința ta poate părea o adevărată provocare dacă nu cunoști criteriile de selecție și pașii principali. Nu trebuie să ții cont doar de stilul decorativ al unei încăperi, ci și de tipul acesteia și chiar de dimensiunea ferestrelor. Alungă aceste griji din mintea ta și citește un scurt ghid din care vei învăța în pași rapizi cum să alegi accesoriile potrivite pentru ferestrele tale.

Pasul 1 – analizează dimensiunea ferestrelor

Dimensiunea ferestrelor este unul dintre cele mai importante criterii după care trebuie să te ghidezi atunci când alegi jaluzelele interioare. Dacă ferestrele sunt de dimensiuni mari și există și uși glisante în încăpere, atunci jaluzelele verticale sunt cele mai potrivite modele. Spre exemplu, acestea sunt ideale pentru sufragerii, balcoane și spații de birouri, dar și dormitoare generoase. În schimb, dacă ferestrele sunt mai mici, atunci cele mai potrivite tipuri sunt jaluzelele orizontale. Acestea sunt ideale pentru dormitoare și bucătării.

Pasul 2 – stabilește stilul de amenajare al încăperii

Jaluzelele trebuie să fie în armonie cu stilul de amenajare al unei încăperi atât din punct de vedere cromatic, cât și decorativ. Într-o cameră cu influențe contemporane, acest pas este ușor de bifat, însă apar provocări într-un spațiu cu decor rustic, shabby-chic, vintage ori boem. O soluție inspirată sunt jaluzelele din bambus ori cele cu print-uri florale, care să urmeze linia stilurilor decorative.

Pasul 3 – alege culoarea jaluzelelor

Alt pas important în alegerea jaluzelelor potrivite este culoarea acestora. În cazul în care nu ai amenajat spațiul și nu ai idei clare despre cum va arăta, investește în jaluzele interioare în nuanțe neutre. Astfel nu vei sta cu grija că nu se vor integra în decor.

Ce mai trebuie să știi este că jaluzelele în culori deschise dau impresia că o cameră este mai mare și lasă mai multă lumină să pătrundă în interior. Astfel de modele sunt potrivite în bucătărie și living, dar și într-un dormitor de dimensiuni mici. Însă, ia în calcul și că jaluzelele în nuanțe închise sunt mai folosite în spațiul în care dormi fiindcă acestea nu lasă soarele să pătrundă în încăpere. Așadar, dacă obișnuiești să dormi până mai târziu, atunci este mai bine să îți îndrepți atenția spre acestea.
Specialiștii mai spun că nuanța jaluzelelor trebuie asortată cu mobilierul sau covorul, nu cu pereții. Este permisă această variantă numai dacă pereții sunt albi ori în nuanțe cuminți precum cele neutre, altfel încăperea va fi încărcată.

Pasul 4 – ține cont de necesarul de lumină

Jaluzelele potrivite se cumpără și în funcție de cantitatea de lumină de care ai nevoie într-o anumită încăpere. Poți alege între modele transparente, semitransparente, opace ori tip black out, care blochează complet pătrunderea luminii. În bucătărie și living sunt mai potrivite tipurile de țesături transparente și semitransparente, în timp ce în dormitoare vei prefera variantele opace ori black out fiindcă îți oferă mai multă intimitate și te ajută să te odihnești mai bine. Dar trebuie menționat și faptul că, dacă ai bucătăria și sufrageria îndreptate spre sud și îți bat toată ziua în geam razele puternice ale soarelui, este mai indicat să montezi jaluzele opace.

Pasul 5 – ia în calcul tipul de prindere al jaluzelelor

Înainte să găsești modelul potrivit de jaluzele interioare, trebuie să știi că este un criteriu important și tipul de prindere. În funcție de această etapă se iau și măsurători diferite. Spre exemplu, jaluzelele verticale pot fi montate direct din tavan, pe perete ori în glaf, iar cele orizontale se prind între baghetele geamului cu ajutorul unor cleme.

Dar mai trebuie luate în calcul și țevile, mânerele de geam, robineții de calorifere și altele de acest tip. Bazează-te pe echipa de specialiști de la RTM Jaluzele care găsește soluții pentru orice obstacol.

Indiferent de modelul pentru care optezi, nu uita ca la noi transportul, măsurătorile și montajul sunt gratuite pentru Cluj.