Cum să îți montezi singur jaluzelele

Pentru că situația globală actuală poate avea efecte directe asupra voastră, cea mai bună opțiune este să stați acasă în siguranță. Totuși, în această perioadă avți posibilitatea de a face toate schimbările ce vi le-ați propus, dar pentru care nu ați găsit timp.

Primăvara a venit cu toată frumusețea ei peste noi, iar oricât de mult ne bucurăm de soare, sunt momente în care ne dorim efectul de umbrire. În acest articol, RTM Jaluzele vă oferă toate informațiile necesare pentru cum să îți montezi singur jaluzelele orizontale sau verticale.

Jaluzele verticale

Acest tip de jaluzele poate fi montat pe tavan, pe perete sau între șpaleții geamului. Jaluzelele verticale îți oferă flexibilitate, manevrare ușoară și creativitate. Îți oferă efectul de umbrire complet și te poți juca cu lumina ce intră în încăperea ta.

Dacă dorești montărea jaluzelelor pe tavan, se folosec clemele de prindere. Aceste cleme vor fi fxate în tavan cu ajutorul diblurilor. În funcție de tipul tavanului se vor alege diblurile corespunzătoare (pentru beton, cărămidă sau rigips). Clemele de prindere au rolul de a fixa și susține garnisa jaluzelelor. În cazul montării jaluzelei pe tavan, se va măsura efectiv lățimea și înălțimea finală la care se dorește jaluzeaua.

În cazul montării jaluzelelor pe perete, se vor folosi consolele de fixare. Aceste console au rolul de a depărta jaluzeaua de perete și de a susține garnisa. Fixarea consolelor în perete se face cu ajutorul diblurilor. Se vor folosi dibluri corespunzătoare tipului de perete. Consolele de fixare pot fi fixe sau reglabile. În cazul în care trebuie depărtată jaluzeaua de perete la o anumită distanță, se vor folosi consolele reglabile. Fixarea garnisei pe consolă se face cu ajutorul clemelor de prindere. Lățimea jaluzelei se va măsura ca și în cazul unei jaluzele montate pe tavan, iar măsurarea înălțimii se va face de la capătul consolei care va susține garnisa până la distanța dorită.

Montarea jaluzelelor între spaleții geamului se face cu ajutorul clemelor de fixare. Clemele se vor fixa pe spaletul superior cu ajutorul diblurilor. Acest tip de montare se va face numai în cazul în care distanța dintre spaletul superior și cercevea este suficient de mare (aproximativ 4 cm). Dacă distanța este mai mică există riscul că cerceveaua să lovească garnisa sau cărucioarele acesteia. În acest caz, măsurătoarea trebuie făcută foarte exact. Lățimea și înălțimea jaluzelei vor trebui astfel măsurate încât garnisa să se încadreze între spaleții laterali, iar pânzele să ajungă în partea de jos a ferestrei la distanța dorită.

Există situații în care jaluzelele trebuie montate pe un plan înclinat. În acest caz se vor folosi clemele de fixare sau consolele. Între cărucioarele garnisei și lamele se vor folosi prelungitoarele unghiulare. Aceste prelungitoare au rolul de a ține lamelele în poziție verticală.

Jaluzelele orizontale

Jaluzelele orizontale se pot monta pe tâmplăria geamului, între baghetele acestuia sau pe perete. În cazul în care optăm pentru montajul lor pe tâmplăria geamului, garnisa superioară se va fixa cu ajutorul unor cleme de prindere. Aceste cleme se vor prinde de tâmplărie cu ajutorul unor șuruburi autofiletante. Clemele se vor fixa deasupra baghetei superioare a geamului. Montarea jaluzelelor între baghetele geamului se realizează cu ajutorul clemelor de prindere fixate pe bagheta superioară a geamului.
Avantajul acestui sistem sunt că se găurește doar bagheta geamului. În cazul în care ulterior se renunță la aceste jaluzele, bagheta geamului se poate înlocui cu ușurință. Se încadrează perfect în designul geamului, fără a ieși în afara tâmplăriei și fără a afecta designul încăperii.

Situațiile în care jaluzelele orizontale se montează pe perete sunt destul de rare. În acest caz, se vor folosi console pentru prinderea pe perete.

Dacă doriți să vă montați singur jaluzelele și întâmpinați probleme, nu ezitați să ne contactați. Echipa RTM Jaluzele vă stă la dispoziție pentru a vă facilita întregul proces.